Varis, günümüz koşullarında teknolojinin sağlık alanına kattığı yeniliklerle ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebilen bir damar hastalığıdır.
Varisler insanın konforunu düşüren ve görmezden gelinmemesi gereken bir hastalıktır. Radyo frekans, lazer, yapıştırma (zamk), köpük (iğneyle tedavi), skleroterapi ve endovenöz (damar içinden tedavi) uygulamaların biri yada birkaçı ile kombin olarak varis tedavisi yapılabilmektedir. En doğru ve uygun yöntem varislerin boyutu, tipi ve yaygınlığına göre belirlenir.
Her boyut, tip ve yaygınlıktaki varislerin tedavisi ileri tedavi yöntemleriyle ameliyatsız bir şekilde yapılmaktadır. Ancak her varis lazerle tedavi edilebilir diye bir durum yoktur. Kılcal damarlar lazer ve radyo frekans yöntemleriyle tedavi edilebilirken orta ve kalın varislerde köpük skleroterapi tercih edilebilmektedir. Hangi yöntemin uygulanacağına muayene esnasında doktor karar vermektedir.
15 yıl önceye kadar sadece ameliyat ile tedavi edilebilen varis hastalığı günümüzde modern ve çağdaş yöntemlerle varislerin yoğunluğuna bağlı olarak ortalama 20-30 dakika içinde yapılmaktadır. Gelişmiş merkezlerin birçoğunda bu yöntemler uygulanmaya başlamıştır.
Varis Tanısı Nasıl Konur?
Varis tanısı için öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Doktorunuz yapacağı fiziksel muayene ile birlikte varisin tipi ve yaygınlığını belirlemek için sizden doppler ultrason isteyecektir. Ultrason incelemesine göre de hangi yöntemin yada yöntemlerin uygulanabileceğini belirleyecektir. Doppler ağrısız, yan etkisi olmayan ve ilaç kullanılmayan bir ultrason yöntemidir.
Varis Tedavi Yöntemlerini Tanıyalım
Kılcal, orta ve kalın varisler olmak üzere üç gruba ayrılan varislerin her birinde farklı yöntem yada yöntemler tercih edilmektedir. Bu yöntemleri sırasıyla ayrıntılı bir şekilde sıralayalım.
Skleroterapi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Skleroterapi, çok ince uçlu iğneler aracılığıyla varisli damarların içerisine sklerozan madde enjekte edilmesiyle uygulanmaktadır. Sklerozan madde genişlemiş damar duvarlarının birbirine yapışmasını ve böylece damarların yok olmasını sağlamaktadır. Tahrip olan damar vücut tarafından emilerek dışarı atılmaktadır. Skleroterapi ve köpük skleroterapi olarak temelde aynı olan iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Skleroterapi halk arasında iğneyle varis tedavisi olarak da bilinmektedir.
Köpük Skleroterapi Yöntemi
Skleroterapi ile birebir aynı olan bu uygulamada sklerozan madde saf olarak değil hava ile reaksiyona sokularak enjekte edilmektedir. Sklerozan madde hava ile reaksiyona sokulduğunda köpüğe benzeyen beyaz bir madde elde edildiği için ismine köpük denmektedir. Köpük şeklinde elde edilen madde çok daha fazla alana uygulanabildiği gibi ayrıca daha ekonomik olmaktadır.
Lazerle Varis Tedavisi
Lazer bilindiği üzere bir çok cilt probleminin tedavisinde yaygın olarak kullanılabilen bir cihazdır. İnsanlar lazerin çok bilindik bir yöntem olmasından kaynaklı sürekli lazerle varis tedavisi olmak istiyorum şeklinde talepte bulunmaktadır.
Ancak lazer her varisin tedavisinde kullanılabilecek bir yöntem değildir. Sadece kılcal damarların tedavisinde başarı gösteren bir yöntemdir. Cilt üzerinden ve cilt altından (endevenöz lazer ablasyon – EVLA) olmak üzere iki ayrı şekilde uygulanabilir.
Evla Nasıl Uygulanır (Damar İçinden Lazer Uygulaması)
Cilt üzerinden damar içine katater ismi verilen yardımcı aparat ile giriş yapılır. Lazerin vermiş olduğu ışık enerjisi sayesinde damar içeriden yakılarak tahrip edilir ve fonksiyonlarını yitirmesi sağlanır. Böylece mevcut varisler tedavi edilmiş olur.
Radyo Frekans Yöntemi
Kılcal damarların tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise RF (radyo frekans) yani radyo dalgalarıyla uygulanan tedavidir. Radyo frekans yönteminde de iki ayrı uygulama şekli mevcuttur. Biri cilt üzerinden yapılan tedavi diğeri ise damar içinden (endevenöz radyofrekans ablasyon – ERVA) uygulanmaktadır.
Erva Nasıl Uygulanır (Damar İçinden Radyo Frekans Uygulaması)
Tıpkı EVLA yönteminde olduğu gibi öncelikle damar içine katater yardımıyla girilir. Radyo dalgalarının verdiği ısı enerjisi ile damar içeriden tahrip edilir ve varislerin tedavisi sağlanır.
Yapıştırma (ZAMK) Yöntemiyle Varis Tedavisi
Varisleri tedavi etmek için geliştirilen ve son dönemde oldukça sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hastalıklı damara iğne ile ultrason eşliğinde girilir uygun yere gelindiğinde doku yapıştırıcısı verilir böylece damar duvarlarının birbirine yapışması sağlanır. Bu uygulamanın vücuda herhangi bir zararı yoktur.
Ameliyatsız Varis Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
– Tedavilerin hiç birinde herhangi bir kesi veya dikiş uygulanmaz. Böylece izde kalmaz.
– Bazılarında hiç bir uyuşturma yöntemine gerek yoktur, bazılarında ise lokal anestezi uygulanır. Narkoza ihtiyaç duyulmaz.
– Tedavi bitiminde hastalar 10-15 dakika dinlendirilir ve sonrasında günlük hayatına ara vermeden devam eder.
– Klinik ortamında bile yapılabilen yöntemlerdir. Bu yüzden ekonomiktir.
– Hastane veya evde istirahat edilmesi gerekmez.
– Ameliyatsız yöntemlerle tüm varislerin tedavisi yapılabilir.
Varis İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?
Varislerinizin muayenesi ve en doğru tedavi yönteminin belirlenebilmesi için kalp damar cerrahi uzmanlarına başvurmanız gerekmektedir. IDEA Kliniklerin tümünde fleboloji (toplardamar hastalıkları) konusunda tecrübeli kalp damar cerrahisi uzmanları hizmet sunmaktadır. Doktorlarımız yapacakları doppler muayenesi ile beraber varislerinizin tipini ve yaygınlığını belirleyerek en doğru ve uygun yöntem yada yöntemlerle ilgili sizlere detaylı bilgi sunacaklardır.
Varis Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Varis bir toplardamar yetmezliğidir. Kirli kanı temizlenmek üzere kalbe taşımakla görevli olan toplardamarların içerisinde kanı pompalamaya ve geri kaçırmamaya yarayan kapakçıklar hasar gördüğünde kanın bir kısmı birikerek damarın genişlemesine sebep olur.
Bazı varis hastalarında ağrı, uyuşma, karıncalanma, şişlik, ödem, kramp ve kaşıntı gibi şikayetler görülebilirken, bazı hastalarda hiç bir şikayete neden olmamaktadır. Hastaların büyük bölümü varisleri kozmetik bir sorun olarak gördüğünden doktora başvurmazlar. Ancak varisler ilerleyerek bu şikayetlerin olmasına yada varsa artış göstermesine ve hatta varis ülseri ismi verilen bacak yaralarının oluşmasına neden olabilmektedir.
Varis ülseri yaralar ile beraber kanamaların gözlemlenmesine ve hatta enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır. Bu gibi olumsuzluklar ile karşılaşmamak için önlem alınmalı ve tedavi olunmalıdır.
Varis Kendiliğinden Geçer mi?
Varisler evde alınacak tedbirlerle şikayetleri azalabilecek bir hastalık olsa da ameliyatlı yada ameliyatsız cerrahi bir girişim olmadığı sürece kendiliğinden iyileşebilecek bir rahatsızlık değildir. Bu başlık altında en çok sorulan “varis ilaçla veya kremle tedavi edilir mi?” sorusunun da yanıtını vermiş olduk.
Varisten Korunmak İçin Ne Yapılabilir?
– Hareketsiz bir yaşam tarzına sahipseniz, hareketlerinizi artırın. Günlük yürüyüşler yapmak, mümkünse yüzmek ve bisiklet sürmek son derece avantajlıdır.
– Sıcak ortamlar varislere iyi gelmez. Yaz mevsiminde uzun süre güneşlenmekten kaçının. Hamam, sauna ve benzeri sıcak yerlerden uzak durun. Bacaklarınıza soğuk duş masajı yapın.
– Dar kemerli veya paçalı elbiselerden uzak durun, bol giyinmeye çalışın.
– Yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçının.
– Uzun süreli bacak bacak üstüne atmayın.
– Bol sıvı tüketin.
– Oturarak yada ayakta sabit olarak çalışıyorsanız belli aralıklarla ayaklarınızı hareket ettirin. Mümkünse işinize 5-10 dakika ara vererek yürüyüş yapıp geri gelin.
Ücretsiz Varis Muayenesi Olabilirsiniz
IDEA Kliniklerde varis muayenesi ücretsiz yapılmaktadır. Size en yakın şubemize ulaşarak muayene randevusu alabilirsiniz.