Yağ bezesi, tıpta lipom olarak adlandırılan zararsız, büyük problemlere sebep olmayan deri / cilt altında görülen iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Oluştuğu bölgede herhangi bir baskıya maruz kalmıyor ve boyutu küçükse herhangi bir sıkıntı yaratmaz ve müdahale edilmesi gerekmez. Ancak vücudunuzda yağ bezesi olarak düşündüğünüz yapının doktor tarafından teşhis edilerek yağ bezesi tanısı koyulması gerekir. Çünkü sizin kendi kendinize yağ bezesi teşhisi koyacağınız vakalar farklı bir cilt problemi de olabilir.
Belirttiğimiz gibi lipomlar çok ciddi sorunlara yol açmaz ancak oluştuğu bölge itibariyle kişiyi estetik açıdan rahatsız edebilir. Kişi bu gibi durumlarda yağ bezesini aldırmayı tercih edebilir. Boyut olarak bir mercimek tanesi boyutunda olabileceği gibi portakal boyutunda da olabilen bu vakalar tecrübeli doktorlar tarafından 3-5 dakika kadar kısa sürecek şekilde lokal anestezi kullanarak tedavi edebilir.
Yağ Bezesi Nedir?
Yağ hücrelerinin sebebi bilinmeyen bir şekilde cilt altında toplanarak yumuşak bir topak haline gelmesine lipom ismi verilir. Sıklıkla deri ile kas arasında meydana gelen bu problem vücutta yağ hücresi bulunan her yerde görülebilir. Parmağınız ile üzerine baskı yaptığınızda lipom hareket eder. Çoğunlukla sırt, göğüs ve boyun bölgesinde görülür.
Yağ Bezesi Neden Olur?
Neden meydana geldiği net bir şekilde bilinmemektedir. Toplumda fazla kilolara sahip insanlarda sıklıkla karşılaşıldığına yönelik bir düşünce olsa da doğru değildir. Genetik sebeplerden, hatalı bir genden oluştuğuna yönelik bilgi veren uzmanlar aynı zamanda hareketsiz yaşam tarzına sahip olan insanlarda yaygın olduğu konusunda ortak fikir sunmaktadır.
Yağ Bezesi Kimlerde Olur?
Her yaştan veya cinsten insanda meydana gelebilecek olan bu problem çoğunlukla yetişkin insanlarda sıkça karşılaşılan cilt problemlerinden biridir. Erkek ya da kadın farketmeksizin her iki cinste de aynı oranda karşılaşılmaktadır. Her ne kadar az kişide var gibi bilinse de her 90-100 insanda birinde karşılaşılmaktadır.
Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?
– Parmakla üzerine baskı yapıldığında yumuşak olduğu ve oynadığı hissedilir
– Cildin üstünde değil altında yer almaktadır.
– Herhangi bir rengi olmaz. Zaten cilt altındadır.
– Yavaş yavaş büyüme gösterebilir.
– Sıklıkla omuz ve sırt bölgesinde meydana gelir.
– Vücudun yağ hücresi olan her bölgesinde ortaya çıkabilir
Lipom Kansere Dönüşür mü?
Yağ bezeleri tamamen iyi huylu ve zararsız tümörler olup herhangi bir kanser riski içermediği gibi farklı dokulara yayılmaz. Ancak vücudunuzda oluşan her kisti kendi kendinize lipom olarak tanımlamak doğru değildir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir merkeze giderek muayene olmalı ve doktor tarafından teşhis konulmalıdır.
Lipom Ağrır mı?
Genel anlamda ağrı yapan bir sorun değildir. Çoğunlukla kişiler varlığını bile hissetmez. Ancak aynada görebilecekleri bir konumdaysa rahatsızlık duyarlar. Eğer oluştuğu yer baskıya maruz kalabilecek bir yerde ağrı söz konusu olabilir. Baskı ortadan kalktığında ağrı da geçer.
Ağrı Olabilecek Durumlar
– Bel bölgesinde bulunuyorsa kemer kısmının baskı uygulaması sonucunda ağrı olabilir.
– Diz ve dirsek bölgesinde gerilme olabildiğinden ağrı görülebilir.
– Kalçanın oturma bölümüne denk gelenler
– Avuç içi ve ayak tabanındakiler.
– Kısa sürede büyüme gösterenler
– Darbe gören yağ bezesi üzerinde ağrı oluşabilir
– İltihap
Yağ Bezesi Neden Büyür?
Büyüyecek diye bir kaide yoktur. Bazı lipomlar yıllarca aynı boyutta kalabilir veya çok yavaş bir şekilde büyüyebilir. Ancak büyüme veya farklı değişimlere çok kısa sürede şahit olduysanız mutlaka doktora gidilmelidir.
Lipom Nasıl Alınır?
Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde bir çok sağlık sorununun tedavisi ameliyatsız yöntemlerle yapılabilirken henüz lipom konusunda bir teknik bulunamamıştır. Fakat ameliyat denildiği zaman gözünüz korkmasın çünkü çok küçük 1cm yada daha küçük bir kesi uygulanarak lipom alınabilir ve bu işlem sadece 2-3 dakika kadar sürer. Beze çıkarıldıktan sonra ise kesi yapılan yer gizli dikiş kullanılarak kapatılır ve herhangi bir iz söz konusu olmaz.
Vücudun neresinde olursa olsun her yağ bezesinin tedavisi aynı şekilde yapılmaktadır. Kolda, bacakta, belde, ayakta yada sırtta oluşan lipomlarda farklı bir teknik uygulanmamaktadır. Yalnızca göz kapağında, göz altında yer alan yağ kistlerinin tedavisi herhangi bir kesi, dikiş uygulanmaksızın radyo frekans yöntemiyle ameliyatsız olarak yapılmaktadır.
Yağ Bezesi Nasıl Geçer?
Cilt altında adiposit adı da verilmekte olan yağ hücrelerinin tümörleşmesinden dolayı ortaya çıkan lipom ev ortamında uygulanacak yöntemlerle maalesef geçmez. Deri altında bulunan bir yağ kitlesini herhangi bir ilaç yada bitkisel kürle yok edebilmek veya eski haline getirebilmek mümkün değildir. Yağ bezesinin tek tedavi yöntemi cerrahi şekilde olabilmektedir. Bu da 3-5 dakika kadar kısa bir sürede gerçekleştirilebilen ve hiç bir komplikasyonu olmayan lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) eşliğinde yapılan bir ameliyattır.
Lipom (Yağ Bezesi) Ameliyatı Tehlikeli midir?
Lipom ameliyatı herhangi bir risk içermez. Yağ kistinin boyutunun 3/1’i kadar kesi yapılır (genellikle 1-2cm). Bu kesi aracılığıyla beze çıkarılır ve kalacak olan izin belli belirsiz olabilmesi için gizli dikiş ile kapatılır. Hasta herhangi bir istirahat, ilaç kullanımı yada pansumana gerek kalmadan günlük hayatına aralıksız devam edebilir.
Yağ Bezesi İçin Hangi Doktora Gidilir, Hangi Bölüm Bakar?
Lipom sorunu olup rahatsızlık duyan kişiler lipom tedavisi için genel cerrahi uzmanı veya dermatoloji yani cildiye bölümlerine başvurabilirler. IDEA Kliniklerin her şubesinde görev yapan genel cerrahi uzmanları lipom konusunda oldukça tecrübelidirler. Size en yakın klinikten randevu alarak muayene ve 5 dakika kadar kısa bir sürede tedavi olabilirsiniz.
Lipom İle Alakalı Sıkça Sorulan Sorular
Yağ Bezesi Hareket Eder mi
Yağ bezeleri yumuşak bir yapıya sahip olduklarından parmak ile üzerine baskı yapıldığında hareket ediyormuş hissiyatı vermektedir.
Yağ Bezesi Kremle Geçer mi?
Yağ bezeleri cilt altında oluşan yağ kitleleridir. Krem, merhem, tablet yada bitkisel kürlerle tedavisi mümkün değildir. Tek tedavi yolu cerrahi yöntemlerle alınmasıdır.
Kanserli Yağ Bezesinin Belirtileri Nelerdir?
Yağ bezesinin iyi huylu olanına lipom, kötü huylu olanına liposarkom denir yani bir tür sarkomdur.
Kanserli yağ bezesi belirtileri; Muayenede lipomdan farklı olarak sınırları net değildir ve tam şekilli değildir. Çıkarılan doku yağ bezesi gibi sarı değil kahverengine çalar sarıdır. Bunlar dışında tüm belirtileri yağ bezesi ile aynıdır.
Diğer kanserlere kıyaslandığında çok kötü değildir ama bulunduğu bölgede sınırsız büyümeye devam eder ve sınırsız büyüme potansiyeli vardır. Vücudun başka yerlerine sıçrama ihtimali çok düşüktür. Lipom gibi kapsülü olmadığı için ameliyatta net bir şekilde temizlemek mümkün olmayabilir bu sebeple tekrar ihtimali yüksektir.
Liposarkomun en kabul edilebilir tarafı çok seyrek rastlanan kanser türüdür ve de öldürücü değildir.
Yağ Bezesi Acıyorsa Ne Yapılmalı?
Aslında ağrılı bir hastalık değildir, çok büyük hacimlere ulaşsa bile ağrı yapması beklenmez. Ağrı ya da acı varsa ezilmiş olabileceği düşünülür. Bir yere çarpıldığında, kemer bölgesi gibi bölgelerde ezildiğinde ağrı yapabilir.
Ağrı yapma sebebi çarpma ise bir kaç günde kendiliğinden azalır ama eklem yeri, kemer bölgesi, oturma alanı gibi yerlerde ise ağrıdan kurtulmanın tek yolu ameliyatla aldırmaktır.
Bezede iltihaplanma olmaz, bezeden farklı bir hastalık olan yağ kistleri iltihaplanabilir. Kist iltihaplandığında apse gelişir ve bir kaç günde giderek artan şiddetli ağrı olur. Bu durumda yapılması gereken şey apse gelişen kist küçük bir ameliyatla boşaltılır. Apse boşaltıldığında kötü kokulu bir cerahat akar, hastanın ağrısı dakikalar içinde kaybolur.
Yağ bezesini Sıkmak Doğru mu?
Bezeyi sıkmanın herhangi bir yararı ya da zararı olmaz, aşırı sıkmaya bağlı olarak kapsül içine kanama olur, bu durumda morarma ortaya çıkar ve 2-3 haftada kan vücut tarafından emilerek yok edilir ve her şey eskisi gibi olur. Sıkma gibi ezilme veya bir yere çarpma sonucu da bunlar ortaya çıkabilir.
Bezeden farklı bir hastalık olan yağ kistleri ise sıkarak boşaltmak geçici olarak kistin küçülmesini ve kistten kaynaklanan şikayetlerin azalmasını sağlar. Sıkarak boşaltılırken sadece içeriği boşaltılır ama kapsülü olduğu gibi kalır. Salgı devam edeceği için boşaltılan kist aylar içinde aynı eskisi gibi şişer. Ameliyatla kist kapsülü ile birlikte alınmadığı sürece bu şekilde tekrarlar.
IDEA Klinikleri Tercih Edebilirsiniz
Muayene ve tedavi konusunda her şubemizde genel cerrahi uzmanları görev yapmaktadır. Bu şikayetinizle ilgili olarak İstanbul’da 3 olmak üzere, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa ile beraber toplam 7 şubemizden size en yakın olanını tercih edebilirsiniz.
Daha Fazla Bilgi İçin:
https://www.ideaklinik.com.tr/lipom-yag-bezesi-nedir-tedavisi-nasil-yapilir/
https://www.ideatip.net/yag-bezesi-lipom-neden-olur-tedavisi-nasil-yapilir